Gratis artikel over het behandelen van patiënten uit een niet-westerse cultuur

Harry van Els en Jeroen Knipscheer schreven voor dit nummer het artikel 'Cognitieve gedragstherapie bij allochtonen: een cultuursensitieve benadering’. In dit artikel komt naar voren dat het in de praktijk niet eenvoudig is om patiënten uit een niet-westerse cultuur te behandelen. Behalve dat de taal een barrière kan vormen, zijn er twee obstakels bekend bij het behandelen van deze patiënten: de neiging tot somatiseren en het ontbreken van een gemeenschappelijk ziekteverklaringsmodel tussen patiënt en therapeut. Door het tweede obstakel komt 'commitment' aan de behandeling vaak moeizaam tot stand. Hoe kun je dit overwinnen? 

 

Cgt-interventies tegen pathologisch huidpulken

Eva Enschede en collega's schreven voor Gedragstherapie 1 (2015) over pathologisch huidpulken, een dwanggerelateerde stoornis die in de DSM-5 wordt geclassificeerd als skin picking disorder (SPD). Deze aandoening komt vaker voor dan u misschien dacht, namelijk bij 1,4% van de volwassenen. Gelukkig kunnen hiervoor diverse typische cgt-interventies worden ingezet, zoals Habit Reversal of korte cognitieve gedragstherapie. Hebt u al een abonnement op Gedragstherapie? Lees het artikel dan op de website. Bent u nog geen abonnee? Neem dan nu een proefabonnement!

 


 

Nog geen abonnement op Gedragstherapie? 

Leden van de VGCt en de VVGT ontvangen Gedragstherapie gratis bij hun lidmaatschap. Bent u geen lid van deze verenigingen en wilt u uw kennis over cognitieve gedragstherapie op peil houden? Neem dan een abonnement of bestel een los nummer. Lees meer en bestel >>