Dit derde nummer start met een onderzoek naar de effectiviteit van een gepersonaliseerde behandeling voor problematisch middelengebruik bij mensen met een lichte verstandelijke beperking. Het onderzoek van Gosens en collega’s laat mooi zien dat met een sterk design (multiple baseline single-case experimenteel design) conclusies getrokken kunnen worden uit een onderzoek met 12 deelnemers.

 

Daarna geven de Jong en van der Starre een overzicht van recente ontwikkelingen rondom cognitive behavior therapy-enhanced (CBT-E) voor cliënten met een eetstoornis.

 

In ‘Beyond the Lines of Defense’ gaan ten Broeke, Weijermans en Vet in op factoren die de effecten van exposure in de praktijk in de weg kunnen staan. In aansluiting hierop is de vierde bijdrage een verdieping en verdere specificatie van bekrachtigingspatronen in een functieanalyse van problematisch operant gedrag door ten Broeke, Meijer en van Pelt.

 

En in de vijfde bijdrage beschrijven Tollenaar en collega’s een eerste studie naar de impact van gestructureerd lotgenotencontact voor slachtoffers van huiselijk geweld.

 

We hebben een dubbele boekbespreking: van Bruggen en Mantel-het Lam recenseerden twee zelfhulpboeken voor schematherapie, beide van Hannie van Genderen. De overeenkomsten en verschillen worden helder uiteengezet.

 

In de rubriek Voor u gelezen komt episodisch toekomstig denken aan bod; een zeer actueel onderwerp.