Nieuwe vormgeving, vertrouwde inhoud
Dit is het eerste nummer van 2025, en wat voor een nummer. Het afgelopen jaar zijn we bezig geweest met een vernieuwing van het logo, de kleursamenstelling, en het binnenwerk. Natuurlijk is de kern van dit tijdschrift om nieuwe kennis, inzichten en dus inhoud te delen, maar tegelijkertijd: het oog wil ook wat, toch?
We hopen van harte dat deze vormgeving jullie aanspreekt! En het zal je niet ontgaan zijn: ook de website is vernieuwd. Dan de inhoud; die zeker net zo mooi en vernieuwend is als de vormgeving.
Ben je geïnteresseerd in technologische vernieuwingen zoals virtual en augmented reality exposure bij angst? Bekijk dan zeker het artikel van Chloë Boghe, Tom Van Daele, Nele De Witte en Sara Scheveneels hierover.
Zou je iets willen leren over werkdruk, stressklachten en veerkracht bij gedragstherapeuten (dus bij jezelf of collega’s)? Lilach Shaul, Lars de Vroege en Anneloes van den Broek onderzochten dit bij 711 leden van de VGCt.
Annemieke Kamstra, Milou Wiersum, Mirjam Meek, Robert Schoevers, Sybolt de Vries en Frederike Jörg beschrijven aan de hand van mooie casuïstiek de waardevolle combinatie van klinische traumabehandeling met dialectische gedragstherapie.
En Klaske Glashouwer, Eva Van Malderen en Lien Goossens bieden Nederlandstalige normen voor de Child Eating Disorder Examination (ChEDE), hetgeen helpt bij de interpretatie van testresultaten en diagnostiek.
Daarnaast zijn er drie boekbesprekingen: Vincent van Bruggen bespreekt het boek Dialogues for discovery: Improving psychotherapy’s effectiveness van Christine Padesky & Helen Kennerley; Rebecca van den Berge-Minnaar bespreekt Afkicken van je ex: Zelfhulp bij (toxisch) liefdesverdriet van Cortney Soderlind Warren, en Arnold van Emmerik bespreekt Written exposure therapy for PTSD: A brief treatment approach for mental health professionals van Denise Sloan & Brian Marx.
De rubriek Voor u gelezen gaat over de mate waarin klinische diagnostiek bijdraagt aan betere behandelresultaten; een onderwerp dat zowel aansluit bij fundamentele discussies als implicaties heeft voor de klinische praktijk.
Inloggen VGCt en VVGT
Leden van de VGCt en de VVGT loggen in via de site van hun vereniging. Als u op die site bent ingelogd als lid, vindt u daar een button naar het Tijdschrift voor Gedragstherapie.
English
Behavioral Therapy: Journal for Behavioral Therapy and Cognitive Therapy ISSN 0167-7454
Information in English can be found here.