Inhoud
Redactioneel
Samenvatting
Welkom bij nummer 3 van 2012. Hopelijk hebt u een goede zomer achter de rug met welverdiende rust, quality time met de uwen en niet teveel, of hooguit vrijwillig gezochte, intellectuele verdieping. Na drie themanummers over achtereenvolgens disseminatie van cognitieve gedragstherapie, repetitief denken en seksuele problemen hebt u nu weer eens een ouderwets ‘gewoon’ nummer van het tijdschrift Gedragstherapie voor uw neus. Het is een rijk nummer met een fraaie mix van onderzoek over angsten en exposure, een psychometrische bijdrage, een forumstuk, en twee boekbeschouwingen.
Miriam Bildt en Wiljo van Hout openen dit nummer met een experimentele studie naar het effect van het gebruik van een ‘logboek van positieve ervaringen’ op tandartsfobie. En dit effect is positief, kan ik verklappen. Het wachten is op andere studies waarin deze interventie is getoetst. De redactie ontvangt die graag. David Sars en Agnes van Minnen informeren ons over de uitkomsten van een surveyonderzoek gericht op het in kaart brengen van ervaringen van cognitief gedragstherapeuten met exposure. Velen van u zullen aan het onderzoek hebben deelgenomen. Wij hoeven niet somber te zijn over de toepassing van deze werkzame interventie, maar er is niettemin een kloof tussen onderzoek en gebruik van specifieke exposure interventies in de praktijk. Het is aardig om na te denken hoe deze kloof overbrugd kan worden. Heeft het ermee te maken dat exposure veel minder ‘appealing’ is dan allerlei ‘nieuwerwetse interventies’? Ik heb er zo mijn ideeën over, maar ben meer benieuwd naar de uwe. Rik Geres, Dick Barelds en Ybe Meesters doen vervolgens verslag van een uitvoerig onderzoek naar de psychometrische kwaliteiten van de Nederlandse vertaling van de Vancouver Obsessive Compulsive Inventory, een vragenlijst voor het meten van dwangsymptomen.
We vervolgen met twee boekbesprekingen. Hermien Elgersma en Klaske Glashouwer bespreken het boek ‘Eten zonder angst’, een behandelprotocol voor jongeren met een eetstoornis. Filip Raes bespreekt een boek van Hackmann, Bennet-Levy, Holmes, over imagery in gedragstherapie. Hebt u deze zomer de boeken van Victor Lamme (‘De vrije wil bestaat niet’) en Dick Swaab (‘Wij zijn ons brein’) gelezen? Ik hoop het. Dat maakt de forumbijdrage van Hans Orlemans over het onbewuste in het psychisch functioneren, waarmee dit nummer wordt afgesloten, nog aardiger dan die al is. Namens de redactie, wens ik u een goed werkjaar en veel leesplezier toe.
© 2009-2024 Uitgeverij Boom Amsterdam
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Inloggen VGCt en VVGT
Leden van de VGCt en de VVGT loggen in via de site van hun vereniging. Als u op die site bent ingelogd als lid, vindt u daar een button naar het Tijdschrift voor Gedragstherapie.
English
Behavioral Therapy: Journal for Behavioral Therapy and Cognitive Therapy ISSN 0167-7454
Information in English can be found here.