Inhoud
Redactioneel
Samenvatting
Welkom bij dit late-winternummer of vroege-lentenummer van het Tijdschrift voor Gedragstherapie. Wat voor weer het ook is en in wat voor stemming u ook verkeert, het is altijd heerlijk om in de hoek van de bank een wetenschappelijk tijdschrift te lezen. En dan het liefst in de nabijheid van dierbaren natuurlijk. Dat is dan meteen een bruggetje, zij het ietwat weinig creatief, naar het onderwerp van dit themanummer: hechting en cognitieve gedragstherapie.
Zo'n halve eeuw geleden introduceerde John Bowlby zijn hechtingstheorie, onder meer in zijn Attachment and loss-trilogie. Een onvoorstelbaar invloedrijk werk dat leerde over relaties tussen mensen, gevolgen van verlies, en dat interne werkmodellen over de eigen persoon en andere mensen introduceerde. Over veilige hechting, onveilige hechting en de invloed van onveilige hechting op welzijn.
In onderzoek en behandeling vanuit een cognitief-gedragstherapeutisch kader is, zo zou men kunnen vaststellen, relatief weinig aandacht geweest voor het feit dat ongunstige relationele ervaringen een belangrijke basis kunnen vormen voor emotionele problemen en gedragsproblemen bij kinderen en volwassenen. Voor Guy Bosmans, Caroline Braet en Rudi De Raedt vormde deze observatie het startpunt voor de samenstelling van een themanummer. Zij organiseerden vier mooie bijdragen over diagnostiek van veilige en onveilige gehechtheid, informatieverwerkingsprocessen die meespelen bij vertrouwen in hechtingsfiguren, de relatie tussen gehechtheid en de ontwikkeling van gedrags- en emotionele problemen, en behandeling. De bijdragen gaan overwegend over kinderen en jeugdigen. De gastredacteuren geven zelf een mooie inleiding op het themanummer en Dirk Hermans reflecteert in een slotartikel op het geheel.
De redactie van het tijdschrift is Guy Bosmans, Caroline Braet en Rudi De Raedt zeer dankbaar voor de samenstelling van dit uiterst leerzame en leesbare themanummer waarin mooi de verbinding wordt gelegd tussen (onder andere) Bowlby's oorspronkelijke inzichten en hedendaagse methoden van onderzoek naar cognitieve processen, diagnostische methoden en behandelinterventies.
© 2009-2024 Uitgeverij Boom Amsterdam
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Inloggen VGCt en VVGT
Leden van de VGCt en de VVGT loggen in via de site van hun vereniging. Als u op die site bent ingelogd als lid, vindt u daar een button naar het Tijdschrift voor Gedragstherapie.
English
Behavioral Therapy: Journal for Behavioral Therapy and Cognitive Therapy ISSN 0167-7454
Information in English can be found here.