Inhoud

Redactioneel

11 juni 2020

Samenvatting

Het was een genoegen om het themanummer over evidence-based practice aan u voor te leggen. Het nummer heeft u hopelijk aan het denken gezet en geïnspireerd. De gedragstherapie is nog altijd springlevend, evenals de discussies over de grenzen en de grondslag ervan. Arnold van Emmerik en Dirk Hermans reflecteerden hier al op en ik kan u beloven dat in de komende nummers van ons periodiek nog uitgebreid teruggekomen zal worden op de vraag wat gedragstherapie is en wat niet. Mocht u aan de discussie willen bijdragen, stuur dan uw reflecties aan ons op.

 

Eerst is er dit septembernummer. Ik introduceer met plezier de vijf bijdragen. Linda Hummel en Annemieke Driessen schreven een boeiende en praktische bijdrage over de combinatie van het schemamodusmodel en EMDR in de behandeling van gevolgen van trauma's.

Kim Helmus, Patrick Kemperman, Aart de Leeuw, Marcel van den Hout en Tonnie Staring introduceren de infestatiewaan. Ze leggen uit wat het is en wat je moet doen als patiënten zich aandienen die er last van hebben. Ook dit artikel is gelardeerd met fraaie gevalsbeschrijvingen.

Pim Cuijpers en Robin Kok schreven een forumbijdrage naar aanleiding van een in het maartnummer van 2017 verschenen stuk van Reinout Wiers over de effecten van cognitive bias modification. De auteurs zijn van mening dat die effecten (veel) bescheidener zijn dan Wiers beschreef. Reinout Wiers vervolgt dit nummer met een reactie op dit stuk van Cuijpers en Kok waarin hij uitlegt waarom er (toch) reden is voor optimisme over cognitive bias modification. Het is een boeiende en evenwichtige discussie.

Het nummer sluit af met twee boekbesprekingen. Peter Muris bespreekt het boek Een gedragstherapeutische SocialevaardigheidsTraining voor Adolescenten. Inez Buyck introduceert Ik ben oké: Een cognitief gedragstherapeutische training voor kinderen met een negatief zelfbeeld.

 

Wij wensen u veel leesplezier!

 

Print PDF

© 2009-2024 Uitgeverij Boom Amsterdam


De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:


Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912. Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).

No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.

Jaargang 57, nr. 3, sept 2024

Inloggen VGCt en VVGT

Leden van de VGCt en de VVGT loggen in via de site van hun vereniging. Als u op die site bent ingelogd als lid, vindt u daar een button naar het Tijdschrift voor Gedragstherapie.

English

Behavioral Therapy: Journal for Behavioral Therapy and Cognitive Therapy ISSN 0167-7454

Information in English can be found here.

Boeken