Inhoud

Redactioneel

21 maart 2019

Samenvatting

Er zijn van die briljante ideeën waarvan je kunt denken: ik zou willen dat ik erop gekomen was. Zo'n gedachte komt wel eens bij mij op als ik iets lees of hoor over ‘de netwerktheorie’. Maar goed: mij past bescheidenheid, zeker gezien mijn statistische kennis, dus ik zal mij tevreden moeten stellen met de rol van consument waar het de netwerktheorie betreft. Die rol neem ik graag. ‘De netwerktheorie’ zoals het meestal genoemd wordt, is even zo veelomvattend als fascinerend. Het is immers niet echt één theorie, maar veeleer een combinatie van benaderingen, een visie, een filosofie.

Ik ben blij dat Elske Salemink, Marleen Rijkeboer en Sandra Mulkens het voortouw hebben genomen voor het samenstellen van een themanummer over (de) netwerktheorie. U krijgt informatie over wat die benadering nu precies behelst, wat er potentieel revolutionair en in elk geval zeer aansprekend aan is, en waar het nut precies zou kunnen zitten voor de klinische praktijk. Het is opmerkelijk hoe snel en sterk mensen door de netwerktheorie geboeid kunnen raken. Ik ben benieuwd of dat ook voor u geldt.

In dit speciale nummer is ook ruimte gemaakt voor twee bijdragen in het kader van de uitwisseling over de grondslagen van de cognitieve gedragstherapie. Else de Haan en Jan van den Bout geven vervolg aan deze uitwisseling – en in de komende nummers blijven we daar wat aandacht aan besteden.

Op deze plaats dank ik, naast alle auteurs die een bijdrage leverden, Elske Salemink, Marleen Rijkeboer en Sandra Mulkens voor het samenstellen van dit fraaie nummer. Ik geef hun graag het woord voor een voorwoord op het thema.

 

Print PDF

© 2009-2024 Uitgeverij Boom Amsterdam


De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:


Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912. Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).

No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.

Jaargang 57, nr. 3, sept 2024

Inloggen VGCt en VVGT

Leden van de VGCt en de VVGT loggen in via de site van hun vereniging. Als u op die site bent ingelogd als lid, vindt u daar een button naar het Tijdschrift voor Gedragstherapie.

English

Behavioral Therapy: Journal for Behavioral Therapy and Cognitive Therapy ISSN 0167-7454

Information in English can be found here.

Boeken