Inhoud
Redactioneel
Samenvatting
Welkom in het derde nummer van Gedragstherapie van dit ongewone jaar 2020. Het is te hopen dat u een goede zomer hebt gehad – ondanks hitte, mondkapjes, intensief beeldbellen en anderhalve meter afstand.
Ik introduceer graag het nummer.
Het eerste artikel in dit nummer is van Romy Snetselaar en haar collega's. Zij onderzochten Pittige Jaren, een aanpak die erop gericht is de opvoedvaardigheden van ouders van kinderen met gedragsproblemen te versterken. De studie laat mooie resultaten zien en werpt helder licht op de werkingsmechanismen van deze aanpak.
Het tweede artikel is geschreven door Juliëtte Liber. Ook dit artikel gaat over problematiek bij kinderen – en meer specifiek over hoe de effecten van psychotherapie voor kinderen en jeugdigen verbeterd kunnen worden. Vanuit een model over de werking van therapie gaat de auteur onder meer in op het belang van de therapeutische alliantie bij het verbeteren van effecten.
Klaske Glashouwer en Peter de Jong verzorgden het derde artikel. Daarin wordt aandacht besteed aan de rol van walging, in het bijzonder walging over de eigen persoon, bij anorexia nervosa. Het artikel werpt een fascinerend nieuw licht op onderliggende mechanismen van deze eetstoornis en biedt aangrijpingspunten voor behandeling.
Overigens hebben wij in dit nummer bij elk artikel voor het eerst zogenoemde 'Kernboodschappen voor de klinische praktijk' geplaatst. Daardoor wordt de relevantie van artikelen voor de praktijk nog meer zichtbaar.
Thomas Kramer schreef een bespreking van een boek over verwarde personen en werpt de vraag op of altijd specialistische zorg nodig is voor deze mensen.
Ten slotte gaat de rubriek 'Voor u gelezen' in op het belang van open science. Dit begrip is niet alleen relevant binnen het speelveld van wetenschappelijk onderzoek, maar ook in de praktijk van de cognitieve gedragstherapie.
Ik wens u veel leesplezier.
© 2009-2024 Uitgeverij Boom Amsterdam
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Inloggen VGCt en VVGT
Leden van de VGCt en de VVGT loggen in via de site van hun vereniging. Als u op die site bent ingelogd als lid, vindt u daar een button naar het Tijdschrift voor Gedragstherapie.
English
Behavioral Therapy: Journal for Behavioral Therapy and Cognitive Therapy ISSN 0167-7454
Information in English can be found here.