Inhoud
Redactioneel
Samenvatting
Het eerste nummer in het nieuwe jaar (hoewel het jaar niet zo nieuw meer is wanneer je dit leest), met ook een nieuwe hoofdredacteur. Allereerst een woord van dank aan de vorige hoofdredacteur, Paul Boelen, die tal van jaren heeft zorggedragen voor de sterke inhoud van het tijdschrift. Ik spreek namens velen als ik zeg dat zijn inbreng zeer gewaardeerd werd. Hij zal gemist worden.
Mijn naam is Elske Salemink en ik werk als universitair hoofddocent op de afdeling klinische psychologie van de Universiteit Utrecht. Ik blijk de eerste vrouwelijke hoofdredacteur te zijn. Dat werd misschien ook wel tijd, gezien de huidige verhouding tussen mannen en vrouwen in het ledenbestand van de VGCt: per 1 januari 2021 respectievelijk 15% en 85% (waarbij ik aanneem dat voor de VVGT een vergelijkbare verhouding geldt). Het is een eer om de rol van hoofdredacteur van dit mooie tijdschrift te mogen vervullen. Een gesprek met een eerdere hoofdredacteur, Floor Kraaimaat (misschien enige verwarring hier, maar 'Floor' staat voor 'Floris' …), leerde mij dat de doelstellingen van het tijdschrift nog ongewijzigd zijn: 'Het streven is om een goede mix te maken van experimenteel en klinisch onderzoek, theoretische beschouwingen, illustratieve casuïstiekbeschrijvingen, kritische literatuurbesprekingen […] op het gebied van de cognitieve gedragstherapie.'1 Samen met de hele redactie zetten we ons in om dit streven waar te maken en mooie nummers uit te brengen. Jullie hulp is daarbij onmisbaar: we kijken echt uit naar jullie bijdragen en suggesties voor het tijdschrift.
In het eerste artikel in dit nummer bespreekt redactielid Sara Scheveneels samen met Yannick Boddez en Dirk Hermans klinische observaties die de aanbevelingen vanuit een inhibitorisch-leermodel voor exposure niet eenduidig ondersteunen. Het is een mooi artikel, waarin fundamentele, theoretische modellen gecombineerd worden met ervaringen uit de klinische praktijk. Vervolgens geven Tanja Seetsen en Maarten Merkx een overzicht van de literatuur over de effectiviteit van CGT bij secundaire insomnie. Een relevant artikel, aangezien insomnie bij veel stoornissen een rol speelt. Jenneke Hoekzema-Kruidhof, Cis Vrijmoeth en Hanneke Schaap-Jonker onderzochten het effect van CGT met toegevoegde positieve religieuze coping bij angstige jongeren. Ten slotte bespreekt Iris Timmerman ACT in de praktijk van Russ Harris en gaat de rubriek 'Voor u gelezen' over podcasts. Naast tijdschriften als dit kunnen podcasts een interessante, aanvullende manier zijn om je kennis actueel te houden.
Ik wens je veel leesplezier.
Noot
- 1.Veeninga, A. (8 november 2007). Laudatio Theo Bouman. Uitgesproken door prof. dr. C. Schaap op de Algemene Ledenvergadering van de VGCt, Veldhoven.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Inloggen VGCt en VVGT
Leden van de VGCt en de VVGT loggen in via de site van hun vereniging. Als u op die site bent ingelogd als lid, vindt u daar een button naar het Tijdschrift voor Gedragstherapie.
English
Behavioral Therapy: Journal for Behavioral Therapy and Cognitive Therapy ISSN 0167-7454
Information in English can be found here.