Inhoud
Redactioneel
Samenvatting
Op het moment dat ik dit redactioneel schrijf zijn de coronamaatregelen minimaal, maar is er een oorlog gaande in Oekraïne die op allerlei manieren effect heeft op onze medemens en onszelf. Als dit tweede nummer bij jullie op de mat ligt, is het weer paar maanden verder. Ik hoop van harte dat de wereld er dan beter uitziet, maar ik maak me ook zorgen. In die context denk ik nog weleens aan een artikel van Stefan Hofmann en Aleena Hay1 waaruit bleek dat (tijdelijk) negeren of vermijden van zorgen niet per se slecht is. Met de zomer voor de deur ga ik af en toe genieten van de zon in mijn tuin en alle zorgen eventjes negeren. Ik hoop dat jullie ook zulke genietmomentjes hebben.
Het is weer een mooi nummer geworden. De eerste bijdrage is van Chris Hoeboer en collega's en betreft een klinisch zeer relevant onderwerp waarover de meningen vaak verdeeld zijn: hebben dissociatieve symptomen invloed op de effectiviteit van psychotherapie voor PTSS? Zij concluderen dat er geen bewijs is dat dissociatieve symptomen de behandeleffectiviteit verminderen. We bieden deze bijdrage open access aan, zodat deze belangrijke inzichten makkelijk met anderen gedeeld kunnen worden. Martijn van Teffelen en collega's verzorgden de tweede bijdrage, die gericht is op imaginatietechnieken die mogelijk de werkzaamheid van traditionele cognitieve herstructurering kunnen verbeteren. Naast het (onderzoeks)protocol en de disclaimer dat dit nog verder onderzocht dient te worden, bevat de bijdrage ook een toegankelijke casusbeschrijving waarin het protocol wordt toegepast. De derde bijdrage is een Kort instrumenteel van Edwin de Beurs en collega's over de vragenlijst Mental Health Continuum die ontwikkeld is om positieve mentale gezondheid te meten. Vervolgens zijn er twee boekbesprekingen. Vincent van Bruggen bespreekt ACT in Balans van Denise Matthijssen en Els de Rooij (2021) en Hanneke Schuurmans bespreekt het boek Herstelgerichte cognitieve therapie voor ernstige psychische problemen van Aaron Beck en collega's. Tot slot gaat de rubriek Voor u gelezen over de heterogene (en niet homogene) impact van corona op mentale problemen en legt Hermien Elgersma vervolgens de link naar de Nederlandse ggz.
En zo komt toch weer de pandemie terug in ons hoofd. Ik wens je veel plezier met dit tweede nummer en met het af en toe negeren van 'wat er dan ook speelt'.
Noot
- 1.Hofmann, S. G., & Hay, A. C. (2018). Rethinking avoidance: Toward a balanced approach to avoidance in treating anxiety disorders. Journal of Anxiety Disorders, 55, 14-21.
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Inloggen VGCt en VVGT
Leden van de VGCt en de VVGT loggen in via de site van hun vereniging. Als u op die site bent ingelogd als lid, vindt u daar een button naar het Tijdschrift voor Gedragstherapie.
English
Behavioral Therapy: Journal for Behavioral Therapy and Cognitive Therapy ISSN 0167-7454
Information in English can be found here.