Inhoud

Redactioneel

21 maart 2024

Samenvatting

We worden dikker. En nu heb ik het niet over onze eigen lichaamsomvang, maar over de nummers in Gedragstherapie. In nummer 3 van vorig jaar schreef ik: '[h]et is een dik nummer geworden met maar liefst zeven bijdragen', nu gaan we daar alweer overheen met tien bijdragen. Geweldig om te zien dat enerzijds onderzoekers en clinici het tijdschrift weten te vinden voor hun stukken en dat we anderzijds dus veel kennis met jullie kunnen delen.

In de eerste, prikkelende bijdrage hebben maar liefst tien experts uit heel Nederland hun krachten gebundeld om populaire behandelingen van traumagerelateerde klachten kritisch te bespreken. Lang niet iedereen ontvangt de aanbevolen evidence-based behandelingen en Rafaële Huntjens en collega's zetten helder uiteen wat mogelijke redenen daarvoor kunnen zijn. In mijn ogen een belangrijk stuk dat we open access aanbieden, zodat het met iedereen vrijelijk gedeeld kan worden. In de volgende bijdrage beschrijven Dennis Felling en collega's cognitieve gedragstherapie (CGT) voor ernstige vermoeidheidsklachten, geïllustreerd met een uitgebreide casus. Lang werd aangenomen dat dergelijke vermoeidheidsklachten weinig beïnvloedbaar zijn, maar onderzoek laat zien dat CGT dat wel degelijk kan. In de derde bijdrage presenteren Massi Aoudjan en collega's de haalbaarheid en bruikbaarheid van een nieuwe aanpak om een crisis bij individuen met een borderline-persoonlijkheidsstoornis beter te signaleren. Mooi om te zien hoe complexe dynamische transitiemodellen vertaald worden naar de klinische praktijk en toegankelijk gepresenteerd worden aan deelnemers; bekijk zeker box 3 uit deze bijdrage. Thera Koetsier en collega's beschrijven in de vierde bijdrage de werkingsmechanismen van imaginaire rescripting bij volwassenen met PTSS. Deze reeks artikelen start en eindigt met trauma, waarmee de cirkel rond is.

Vervolgens zijn er maar liefst zes boekbesprekingen. Joop Bosch beschrijft het boek We zijn God niet van van Spronsen en van Os (2021) en Vincent van Bruggen en Eveline Hendrix het boek Fundamentele vaardigheden in gesprekstherapie van Bloothoofd (2021). Vervolgens wordt het boek Positieve psychotherapie van Rashid en Seligman (2020) besproken door Jan Callens en het boek ACT met hoofd en hart van Bruyninx en collega's (2022) door Jacqueline A-Tjak. Tot slot recenseert Yvette van der Pas het recente boek Behandeling van OCD van Visser en Punt (2022) en bespreekt Paulien Dijk Meisjes en vrouwen met autisme van Hendrickx (2022). We sluiten het nummer af met de rubriek Voor u gelezen, waarin werkzame, transdiagnostische processen van verandering in de behandeling van psychische klachten bij jongeren aan bod komen.

 

Print PDF

© 2009-2024 Uitgeverij Boom Amsterdam


De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:


Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912. Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).

No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.

Jaargang 57, nr. 3, sept 2024

Inloggen VGCt en VVGT

Leden van de VGCt en de VVGT loggen in via de site van hun vereniging. Als u op die site bent ingelogd als lid, vindt u daar een button naar het Tijdschrift voor Gedragstherapie.

English

Behavioral Therapy: Journal for Behavioral Therapy and Cognitive Therapy ISSN 0167-7454

Information in English can be found here.

Boeken