Inhoud
Redactioneel
Samenvatting
In ons geheugen is veel opgeslagen, waaronder persoonlijke ervaringen en gebeurtenissen. Deze houden verband met onze stemming, maar ook het omgekeerde lijkt te gelden (met name in de context van depressie). Kortweg: je stemming bepaalt hoe makkelijk je bepaalde herinneringen kunt ophalen (in een sombere stemming is het lastiger om positieve herinneringen op te halen), maar dit is tweerichtingsverkeer: de herinneringen die je ophaalt bepalen ook weer hoe je je voelt. Ik schrijf dit net voordat mijn zomervakantie begint. Er is veel werk dat nog afgemaakt moet worden (stress) en uit het nieuws krijg ik de indruk dat de wereld in brand staat; dit doet wel wat met mijn stemming en dus waarschijnlijk met de gebeurtenissen in het verleden waar ik aan denk.
In het eerste artikel (open access-bijdrage) vatten Livia van de Kraats, Janna Vrijsen en Jonas Everaert de literatuur rondom dergelijke geheugenprocessen bij depressie overzichtelijk voor je samen. In de volgende drie artikelen komen verschillende interventies aan bod. Miranda Tong Sang en Lieke van Domburgh beschrijven een groepsinterventie voor gezinnen met meervoudige en complexe problemen. Vervolgens wordt het gebruik van serious games in de ggz beschreven door Joanne Mouthaan, Marie-Louise Kullberg, Jessica Huss, Christiane Eichenberg en Maartje Schoorl. Tot slot volgt er een gevalsbeschrijving waarin Carine van Empelen en Michel Reinders bekende gedragstherapeutische interventies toepasten bij een voor velen vast onbekendere problematiek: topsport en functioneel neurologische stoornis.
Daarna volgen maar liefst drie Forumbijdragen. Aurélie Nieuwenhuijse en collega's bespreken dwangmatig bewegen in de context van eetstoornissen. Simona Karbouniaris en collega's schreven een reactie op het artikel van Rafaële Huntjens en collega's over behandeling van traumagerelateerde klachten uit nummer 1 van dit jaar, waarna de eerste auteurs hier weer een reactie op schreven (bijdrage Agnes van Minnen en collega's). Een prikkelend debat met vele standpunten. Wat vind je als lezer hier zelf van?
Tot slot bespreekt Joop Bosch het boek Tussen de oren? Misverstanden over functionele neurologische stoornis van Vermeulen & Bouma (2023), dat mooi aansluit bij de eerdere gevalsbeschrijving in dit nummer. En Vincent van Bruggen recenseert Cognitieve gedragstherapie: Verandering op maat van Vanden Bogaerde en collega's (2022). De rubriek Voor u gelezen gaat over preventie van depressie door CGT gericht op insomnia.
Als je dit leest, heb je hopelijk een fijn, ontspannen gevoel na een heerlijke vakantie, waarbij de herinneringen aan die vakantie – en de mooie bijdragen in dit nummer – dit gevoel versterken!
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Inloggen VGCt en VVGT
Leden van de VGCt en de VVGT loggen in via de site van hun vereniging. Als u op die site bent ingelogd als lid, vindt u daar een button naar het Tijdschrift voor Gedragstherapie.
English
Behavioral Therapy: Journal for Behavioral Therapy and Cognitive Therapy ISSN 0167-7454
Information in English can be found here.