Inhoud
Redactioneel
Samenvatting
Welkom in het eerste nummer van Gedragstherapie van 2022. Dit nummer valt op door een grote diversiteit wat betreft problematiek (persoonlijkheidsstoornissen, psychose en sociale-angststoornis), psychologische interventies (motiverende gespreksvoering, schemagroepstherapie, imaginaire rescripting en exposure), en typen bijdragen (artikelen, gevalsbeschrijving, kort instrumenteel, boekbesprekingen). Als het goed is, bevat het dus voor iedereen iets wat aanspreekt.
Daarnaast wil ik je graag op de hoogte brengen van onze online leesmogelijkheden. Zo bieden we altijd één bijdrage uit een nummer open access aan. Dit betekent dat er elke keer een bijdrage is die op de site www.tijdschriftgedragstherapie.nl gratis aangeboden wordt voor iedereen (dus ook voor niet-abonnees). Is dat niet mooi? Ook hebben alle abonnees (VGCt- en VVGT-leden en overige abonnees) naast de fysieke uitgave van het tijdschrift direct toegang tot de digitale versie van de bijdragen (de leden via de websites van de respectievelijke verenigingen). En na twee jaar heeft iedereen (ook niet-abonnees) toegang tot alle bijdragen. Tot slot delen we als het mogelijk is twee bijdragen voorafgaand aan de officiële verschijning van een nummer (online first).
Dit nummer start met een bijdrage van Joost Hutsebaut, Arjan Videler, Ellen Willemsen en Helga Aalders over Guideline-Informed Treatment for Personality Disorders (GIT-PD) (verschijnt ook als open access bijdrage). Ik leerde dat dit geen behandeling is, maar een kader om generiek werkzame factoren in behandeling systematisch toe te passen. Het daaropvolgende artikel is van Jos Dobber waarin hij op basis van literatuur en twee multiple casestudies actieve ingrediënten en verandermechanismen in motiverende gespreksvoering identificeert. Vervolgens beschrijven Cindy de Kruijk, Elise van der Wind, Hella Janssen en Karin van den Berg de ervaringen van patiënten en therapeuten met schemagroepstherapie na een eerste psychose (al verschenen als online first bijdrage). In Kort instrumenteel geven Ruud Hornsveld en Floris Kraaimaat de resultaten weer van onderzoek naar de psychometrische eigenschappen en normen van een meetinstrument voor vijandigheid. In de rubriek Boekbesprekingen bespreekt Albert Ponsioen het boek De ideale wereld van B.F. Skinner: Lessen van een gedragspsycholoog voor nu en de toekomst van Pier Prins en Arnold van Emmerik (2020) en schrijft Vincent van Bruggen over Imaginaire rescripting: Theorie en praktijk van Remco van der Wijngaart (2020). Tot slot gaat de rubriek Voor u gelezen over een mogelijke manier om exposurebehandeling voor sociale angst te verbeteren met D-cycloserine.
Veel leesplezier!
© 2009-2025 Uitgeverij Boom Amsterdam
De artikelen uit de (online)tijdschriften van Uitgeverij Boom zijn auteursrechtelijk beschermd. U kunt er natuurlijk uit citeren (voorzien van een bronvermelding) maar voor reproductie in welke vorm dan ook moet toestemming aan de uitgever worden gevraagd:
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet van 1912 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen of enig andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.
Voor zover het maken van kopieën uit deze uitgave is toegestaan op grond van artikelen 16h t/m 16m Auteurswet 1912 jo. Besluit van 27 november 2002, Stb 575, dient men de daarvoor wettelijk verschuldigde vergoeding te voldoen aan de Stichting Reprorecht te Hoofddorp (postbus 3060, 2130 KB, www.reprorecht.nl) of contact op te nemen met de uitgever voor het treffen van een rechtstreekse regeling in de zin van art. 16l, vijfde lid, Auteurswet 1912.
Voor het overnemen van gedeelte(n) uit deze uitgave in bloemlezingen, readers en andere compilatiewerken (artikel 16, Auteurswet 1912) kan men zich wenden tot de Stichting PRO (Stichting Publicatie- en Reproductierechten, postbus 3060, 2130 KB Hoofddorp, www.cedar.nl/pro).
No part of this book may be reproduced in any way whatsoever without the written permission of the publisher.
Inloggen VGCt en VVGT
Leden van de VGCt en de VVGT loggen in via de site van hun vereniging. Als u op die site bent ingelogd als lid, vindt u daar een button naar het Tijdschrift voor Gedragstherapie.
English
Behavioral Therapy: Journal for Behavioral Therapy and Cognitive Therapy ISSN 0167-7454
Information in English can be found here.