Actueel
Themanummer verslaving
Verslaving is op Europees niveau een van de meest voorkomende en kostbare van alle mentale en hersenaandoeningen. Als tabaksverslaving en problematisch alcoholgebruik worden meegenomen, is het zelfs nummer één in frequentie en kosten, gevolgd door depressie, dementie, beroerte en angststoornissen. Reden voor de sectie Verslaving van de VGCt om een themanummer over verslaving samen te stellen.
Waarom een themanummer over verslaving?
Verslaving lijkt soms net een niche-onderwerp. Maar het is een van de meest voorkomende psychische aandoeningen. Hoog tijd dus voor een speciaal nummer over verslaving. Prof. dr. Reinout Wiers vertelt in deze video meer over het ontstaan van dit themanummer.
Online first: Socratische dialoog als basis van CGT
In september 2023 gaf Christine Padesky een lezing waarin zij het psychotherapeutische proces beschreef als een dans waarin er voortdurend interactie plaatsvindt tussen de socratische dialoog (een onderzoekend gesprek) en activerende onderdelen, zoals rollenspelen, gedragsexperimenten en imaginaire technieken. Door haar woorden ging psychotherapie er inderdaad uitzien als een dans en werd het heel vanzelfsprekend dat reflectie en actie steeds hand in hand gaan. Het hier besproken boek, Dialogues for discovery: Improving psychotherapy’s effectiveness, gaat over een van de twee danspartners, namelijk over de socratische dialoog.
Online first: Klinische traumabehandeling in combinatie met DGT
Een kijkje bij de Traumaverwerkingskliniek Leeuwarden aan de hand van casuïstiek
Annemieke Kamstra, Milou Wiersum, Mirjam Meek, Robert Schoevers, Sybolt de Vries & Frederike Jörg
Klinische dialectische gedragstherapie gecombineerd met traumabehandeling (DGT-PTSS) richt zich op cliënten met een ernstige posttraumatische-stressstoornis (PTSS) en comorbide problematiek. Eerder onderzoek toonde de effectiviteit van het behandelprogramma aan bij vrouwen met een PTSS na vroegkinderlijk seksueel misbruik. De behandeling, die enerzijds geprotocolleerd is en anderzijds aansluit bij de persoonlijke problematiek en doelen van de cliënt, wordt in dit artikel geïllustreerd met casuïstiek. Klinische DGT-PTSS is onderdeel van recente ontwikkelingen in het traumaveld en past binnen het brede behandelaanbod in Nederland voor cliënten met ernstige traumagerelateerde klachten.
Problematisch middelengebruik, CBT-E, FABA's en huiselijk geweld
Het nieuwste nummer van het Tijdschrift voor Gedragstherapie is verschenen. U vindt hierin maar liefst vijf artikelen. We beginnen met een artikel over de effectiviteit van een behandeling voor problematisch middelengebruik bij mensen met een lichte verstandelijke beperking (zie ook het gratis artikel). Daarna volgen een artikel over de laatste stand van zaken in CBT-E(nhanced), twee artikelen over functie- en betekenisanalyses en ten slotte een artikel over onderzoek naar lotgenotencontact bij slachtoffers van huiselijk geweld.
In het zomernummer
In het nieuwste nummer van Gedragstherapie vindt u artikelen over uiteenlopende onderwerpen: over een training bij depressieve klachten (zie ook het gratis artikel), over het gebruik van universele schalen bij de bespreking van testuitslagen en over de inzet van virtual reality.
Artikelen met impact
Soms verschijnen er artikelen die een grote impact op het veld (kunnen) hebben. Een voorbeeld hiervan is het artikel van Craske en collega’s uit 2014 over het inhibitorisch-leermodel. In 2022 publiceerden Craske en collega’s een geactualiseerde versie van het originele artikel. In het laatste nummer van Gedragstherapie is van dit nieuwe artikel een vertaling opgenomen, met een korte inleiding (zie ook het gratis artikel) en een online bijlage met casussen.
Online first: Universele schalen voor testuitslagen
Een pleidooi voor T-scores en percentiel rangorde scores
Edwin de Beurs, Jan Boehnke & Eiko Fried
De diversiteit aan meetinstrumenten die in gebruik zijn binnen de huidige ggz-praktijk bemoeilijkt de interpretatie van testuitslagen en de implementatie van Routine Outcome Monitoring (ROM). In dit artikel raden we aan bij het bespreken van testuitslagen met cliënten scores om te zetten naar universele schalen. De berekening van T-scores en percentiel rangorde scores wordt uitgelegd. We stellen voor om testresultaten uit te drukken als T-scores, met de algemene bevolking als referentiegroep. T-scores kunnen aangevuld worden met percentiel rangorde scores die gebaseerd zijn op een relevante klinische referentiegroep, om ze begrijpelijker te maken voor cliënten. We maken de voordelen van deze benadering inzichtelijk met gegevens uit drie veelgebruikte depressievragenlijsten. We bieden een Excel-file met oversteekformules voor diverse vragenlijsten om eenvoudig ruwe scores naar T-scores en percentiel rangorde scores om te zetten.
Online first: Effectiviteit van een adaptieve cognitieve training bij depressieve klachten
Een systematische review en meta-analyse
Yannick Vander Zwalmen, David Demeester, Kristof Hoorelbeke & Ernst Koster
De laatste jaren heeft cognitieve-controletraining (CCT) een opmars gemaakt als interventie om cognitieve problemen te remediëren en depressieve symptomen te verminderen. Een beloftevolle taak om cognitieve controle te trainen is de adaptieve Paced Auditory Serial Addition Task (aPASAT). In deze systematische review en meta-analyse werden de effectiviteit van aPASAT-training en mogelijke moderatoren nagegaan. Hiervoor werden online databases doorzocht op wetenschappelijke studies die de effecten van een aPASAT-training op depressieve klachten en ruminatie onderzochten. Negentien studies met in totaal 1255 participanten werden geïncludeerd.
B.F. Skinner
B. F. Skinner is grondlegger van de operante conditionering en daarmee indirect van de gedragstherapie. Zijn ideeën over vrijheid, omgevingscontrole, complex gedrag (zoals taal en denken), de plaats van de cognitieve psychologie en de inrichting van een betere en duurzamere samenleving verdienen meer aandacht, vandaar dit themanummer. In de huidige discussies over grote maatschappelijke problemen speelt Skinners gedragsleer geen rol van betekenis, terwijl zijn werk wel aanknopingspunten biedt voor de oplossing van die problemen.
Online first: boekbespreking Waarom we bang zijn
In dit boek neemt Bram Vervliet de lezer mee in een zoektocht naar de evidence base van angst. Hij behandelt zowel wat we momenteel weten over individuele angsten, als hoe goed het in feite met de samenleving gaat. Volgens de auteur worden we weliswaar om de oren geslagen met maatschappijkritiek en wanhoopsbeelden over borderline times, maar reflecteren we daarop te weinig kritisch. Vervliets meer kritische reflectie leverde een prachtig boek op.
Over geheugenprocessen en diverse interventies
In het herfstnummer van Gedragstherapie vindt u een diversiteit aan bijdragen. Het nummer opent met een literatuuroverzicht rondom geheugen (zie ook het gratis artikel). Daarna volgen drie artikelen waarin verschillende interventies besproken worden: SNAP, serious games en een gevalsbeschrijving van de functioneel neurologische stoornis waarin bekende gedragstherapeutische interventies zijn toegepast. In de rubriek Forum liefst drie bijdragen, waaronder een discussie naar aanleiding van het in nummer 1 van dit jaar verschenen artikel van Huntjens et al. Het nummer sluit af met twee boekbesprekingen.
Neem nu een gratis proefabonnement op Gedragstherapie
Wilt u op de hoogte blijven van alles wat er speelt in het vakgebied van de cognitieve therapie en de gedragstherapie? Tijdschrift Gedragstherapie houdt u up-to-date van de ontwikkelingen in het werkveld. Neem nu gratis een proefabonnement om te ontdekken wat het vaktijdschrift te bieden heeft. Met het proefabonnement heeft u een maand lang gratis toegang tot de online artikelen op tijdschriftgedragstherapie.nl.
Themanummer Slaap
Goed slapen is een basisvoorwaarde voor goed lichamelijk en mentaal functioneren. Als de slaap verstoord is, heeft men minder veerkracht en is men vatbaarder voor mentale klachten. Zo is slapeloosheid een van de belangrijkste risicofactoren voor het ontwikkelen van een depressie. In het nieuwste nummer van Gedragstherapie vindt u een mooi en breed overzicht van de (behandeling van) slaapproblematiek.
Online first: Gebruik van serious games in de ggz
Attitude en bereidheid van cliënten en behandelaars
Joanne Mouthaan, Marie-Louise Kullberg, Jessica Huss, Christiane Eichenberg & Maartje Schoorl
Ondanks een sterke stijging in het gebruik van e-mental health en toenemend bewijs voor de geschiktheid en effectiviteit ervan, wordt gamification, bijvoorbeeld in de vorm van serious games, in de ggz relatief weinig benut. De attitudes en verwachtingen van gebruikers beïnvloeden de succesvolle implementatie van nieuwe toepassingen. In deze studie onderzochten de auteurs de houding van Nederlandse behandelaars en patiënten in de ggz ten aanzien van serious games.
Online first: Complexe gezinnen bereiken met de gedragsinterventie SNAP
Een (on)haalbare kaart?
Miranda Tong Sang & Lieke van Domburgh
Kinderen met gedragsproblemen uit gezinnen met meervoudige en complexe problemen (MCP-gezinnen) lopen meer risico op escalatie van problematiek. Tegelijkertijd bereiken veel interventies deze gezinnen slechter en lijkt gedragsverandering lastiger, onder meer vanwege ouderlijke opvoedingsbelasting. Deze studie onderzoekt Stop Nu Ander Plan, een outreachende groepsinterventie voor kinderen met gedragsproblemen. Onderzocht is of kinderen uit MCP-gezinnen door Stop Nu Ander Plan worden bereikt, wat de werkzame elementen ervan zijn, of de gedragsproblemen erdoor afnemen en wat de samenhang is met opvoedingsbelasting.
Een omvangrijk lentenummer
Het lentenummer van Gedragstherapie is een omvangrijk varianummer met maar liefst tien bijdragen: vier artikelen en zes boekbesprekingen. Het eerste artikel van Huntjens et al. over de werkzaamheid van populaire behandelingen voor traumagerelateerde klachten vindt u als gratis artikel hieronder.
Themanummer Ouderschap
Het laatste nummer van 2022 van het Tijdschrift voor Gedragstherapie is een themanummer over ouderschap. In dit nummer krijgt de lezer informatie over verschillende facetten van ouderschap: in relatie tot psychische klachten, maar ook in relatie tot behandeling. U zult lezen over gehechtheidsontwikkeling, ouders en gezinnen; toegepast op onder andere emotie-eten, angst en depressie bij kinderen en jongeren. Het nummer sluit af met een nabeschouwing met een inhoudelijke reflectie op de verschillende bijdragen.
In het herfstnummer
In het omvangrijke herfstnummer van het Tijdschrift voor Gedragstherapie vindt u maar liefst zeven bijdragen over variërende onderwerpen. Het eerste artikel gaat over placebo-effecten (zie ook het gratis artikel). Daarna volgen bijdragen over narratieve exposuretherapie (NET) voor PTSS, over de rol van ouder-kindinteracties in eetgedrag van kinderen en jongeren, en een vragenlijst waarmee drie vormen van jaloezie binnen partnerrelaties kunnen worden onderscheiden. Het nummer sluit af met twee boekbesprekingen en een aflevering van de rubriek Voor u gelezen.
Online first: Werkingsmechanismen van imaginaire rescripting (ImRs) bij volwassen cliƫnten met PTSS vanuit de kindertijd
Imaginaire rescripting (ImRs) is een effectieve behandeling voor posttraumatische-stressstoornis (PTSS) die het gevolg is van vroegkinderlijk trauma. De huidige theorie stelt dat de betekenisverandering van het traumageheugen centraal staat in ImRs. Verschillende auteurs veronderstellen dat het uiten van behoeften en gevoelens, en het uitvoeren van acties werken als genezende factoren, maar hier is nog weinig onderzoek naar gedaan. In deze studie is onderzocht in welke mate het uitvoeren van geïnhibeerde actietendensen en het vervullen van behoeften leidt tot afname van de PTSS-symptomen bij cliënten met vroegkinderlijk trauma.
Het zomernummer is verschenen
In het nieuwste nummer van het Tijdschrift voor Gedragstherapie vindt u twee artikelen, een Kort Instrumenteel, twee boekbesprekingen en een Voor u gelezen. Het eerste artikel gaat over de invloed van dissociatieve symptomen op de effectiviteit van psychotherapie bij PTSS (zie ook het gratis artikel). Het tweede over imaginatietechnieken die mogelijk de werkzaamheid van CGT kunnen verbeteren. Het Kort instrumenteel gaat over de vragenlijst Mental Health Continuum.
Een divers lentenummer
Welkom in het eerste nummer van Gedragstherapie van 2022. Dit nummer valt op door een grote diversiteit wat betreft problematiek (persoonlijkheidsstoornissen, psychose en sociale-angststoornis), psychologische interventies (motiverende gespreksvoering, schemagroepstherapie, imaginaire rescripting en exposure), en typen bijdragen (artikelen, gevalsbeschrijving, kort instrumenteel, boekbesprekingen).
Themanummer Oudere volwassenen
In het nieuwste nummer van Gedragstherapie staat het snelst groeiende deel van de Nederlandse populatie centraal, de oudere volwassenen. De veroudering van de bevolking leidt tot grote uitdagingen op vele sociaal-maatschappelijke terreinen, en dus ook op het terrein van de geestelijke gezondheidszorg. In dit themanummer nemen de gastredacteuren, Richard Oude Voshaar en Gert-Jan Hendriks, u mee in verschillen en overeenkomsten tussen patiënten ouder dan 65 jaar en jonger dan 65 jaar wat betreft diagnostiek en psychologische behandelingen van de meest voorkomende psychische stoornissen.
Gedragstherapie in september
In het nieuwste nummer van Gedragstherapie vindt u een artikel over verminderde sensitiviteit voor beloning bij ADHD, een artikel over de rol van aandacht in disfunctioneel eetgedrag en vijf boekbesprekingen. Het nummer sluit af met een bijdrage in de rubriek 'Voor u gelezen' over test-hertesteffecten bij de afname van vragenlijsten.
Inloggen VGCt en VVGT
Leden van de VGCt en de VVGT loggen in via de site van hun vereniging. Als u op die site bent ingelogd als lid, vindt u daar een button naar het Tijdschrift voor Gedragstherapie.
English
Behavioral Therapy: Journal for Behavioral Therapy and Cognitive Therapy ISSN 0167-7454
Information in English can be found here.