Actueel
Veel aandacht voor kinderen en jongeren
In het tweede nummer van Gedragstherapie van dit jaar veel aandacht voor kinderen en jongeren in de diverse bijdragen. Het eerste artikel gaat over een netwerkanalyse van hopeloosheid. Het tweede is de weerslag van een onderzoek naar de kwaliteit van een protocol voor ACT voor jongeren. De twee boekbesprekingen die volgen behandelen verschillende boeken voor kinderen en jongeren. In 'Voor u gelezen' een artikel over het mogelijk gebruik van e-health in de klinische praktijk.
Van inhibitorisch-leermodel tot religieus georiƫnteerde interventie
In het nieuwste nummer van Gedragstherapie, het eerste dat verschijnt onder hoofdredacteur Elske Salemink, vindt u een drietal artikelen met gevarieerde inhoud. Scheveneels en collega's schetsen uitdagingen voor het inhibitorisch-leermodel, Seetsen en Merckx onderzochten de effectiviteit van CGTi en Hoekzema-Kruidhof en collega's deden hetzelfde voor een religieus georiënteerde aanvullende interventie. Daarnaast treft u een boekbespreking aan en een bijdrage in de rubriek Voor u gelezen.
Online first: Uitdagingen voor het inhibitorisch-leermodel
De laatste jaren wordt het inhibitorisch-leermodel (ILT) in toenemende mate beschouwd als het gangbare verklaringsmodel voor de effecten van exposuretherapie. Tevens vonden therapeutische aanbevelingen vanuit ILT hun ingang in het klinisch werkveld. In deze bijdrage bespreken we een aantal uitdagingen voor ILT, en wel aan de hand van vier voorbeelden van therapeutische aanbevelingen. We bespreken observaties die deze aanbevelingen vanuit ILT niet eenduidig ondersteunen. We concluderen dat de meeste therapeutische aanbevelingen vanuit ILT sterk theoretisch verankerd zijn, maar dat de empirische basis verder uitgeklaard dient te worden via klinisch onderzoek en RCT’s. Daarnaast kan onderzoek naar weigering, therapietrouw, drop-out en naar de ervaringen van clinici meer duidelijkheid geven over de klinische toepasbaarheid van de aanbevelingen.
Het nieuwste nummer
In het laatste nummer van Gedragstherapie van 2020 neemt hoofdredacteur Paul Boelen afscheid van het tijdschrift. Hij doet dit met een goedgevuld nummer. Zijn opvolger is Elske Salemink. In dit nummer een drietal artikelen. Het eerste handelt over de behandeling van autisme met comorbiditeit, het tweede over de stand van zaken in de neurobiologie van angst (zie gratis artikel) en het derde over een traumabehandeling voor gezinnen met LVB. In Forum een bijdrage over angst voor exposure in coronatijd. Het nummer sluit af met drie boekbesprekingen en de rubriek Voor u gelezen.
Online first: gevalsbeschrijving autisme met comorbiditeit
In dit artikel wordt een cognitief-gedragstherapeutische behandeling beschreven van een 49-jarige vrouw met een autismespectrumstoornis, stressgerelateerde klachten en paniekklachten. Tijdens het opstellen van een holistische theorie werd de hypothese geformuleerd dat er sprake was van jarenlange overvraging door haarzelf en haar omgeving, waardoor haar klachten ontstonden en verergerden. Dit ‘camoufleren’ van autisme is iets wat vaker voorkomt bij vrouwen met autisme. Het leren herkennen en erkennen van grenzen door haar autisme werd het hoofddoel van de behandeling, waarin de focus dus niet lag op de comorbiditeit.
Online first: boekbespreking Zicht op zedendelinquenten
Zicht op zedendelinquenten is geschreven door vier auteurs die hun sporen hebben verdiend in het wetenschappelijk onderzoek op het gebied van zedendelinquentie. Ruud H.J. Hornsveld bespreekt de inhoud van het boek, plaatst het in breder perspectief en maakt een aantal kritische kanttekeningen.
Het herfstnummer van TvG
In het nieuwste nummer van het Tijdschrift voor Gedragstherapie vindt u een drietal artikelen, een boekbespreking en een bijdrage in de nieuwe rubriek Voor u gelezen. Het eerste artikel is een evaluatie van het programma Pittige Jaren. Het tweede artikel gaat over het verbeteren van de de effecten van psychotherapie voor kinderen en jeugdigen, en het laatste artikel beschrijft de mogelijke rol van walging in anorexia nervosa (zie ook het gratis artikel). Bij de artikelen staan voor het eerste 'Kernboodschappen voor de klinische praktijk' die de lezer een handvat geven.
Voor elk wat wils
Het zomernummer van Gedragstherapie is verschenen. Geen coronavirus in dit nummer, wel twee gedegen artikelen, een Forumbijdrage, twee boekbesprekingen en de samenvatting van een artikel over HiTOP, een alternatief classificatiesysteem. Wij wensen u veel leesplezier!
Verschenen
Het voorjaarsnummer van Gedragstherapie is verschenen. In dit nummer vindt u een drietal artikelen over uiteenlopende onderwerpen, een boekbespreking en een eerste aflevering van de nieuwe rubriek 'Voor u gelezen', waarin internationaal onderzoek wordt samengevat waarvan de redactie op een of andere manier veel heeft opgestoken. Of dat de redactie om een andere reden graag wat aandacht geeft.
De afsluiting van een decennium
Nieuwe inzichten
Er zijn vele ontwikkelingen gaande in het vakgebied van de cognitieve gedragstherapie. In het nieuwste nummer van Gedragstherapie vindt u de neerslag van een aantal daarvan. In een drietal artikelen met diverse onderwerpen als schematherapie bij diabetes mellitus, toepassingsmogelijkheden van EMDR en een introductie in de stoornis ARFID wordt u nieuwe kennis aangereikt. Het nummer sluit af met een bijdrage in de discussie over de grondslagen van de VGCt.
Online first: diabetes mellitus en een eetstoornis
Rectificatie
In het tweede nummer van Gedragstherapie (2019, 52(2)) ontbreken drie coauteurs in het artikel ‘Online mindfulness-based cognitieve therapie bij kanker – Resultaten van twee gerandomiseerde gecontroleerde trials’. De juiste auteurs zijn: Melanie Schellekens, Marije Wolvers, Félix Compen, Else Bisseling, Fieke Bruggeman-Everts, Miriam Vollenbroek-Hutten, Anne Speckens & Marije van der Lee.
Aandacht voor diverse doelgroepen
Het nieuwste nummer van TvG besteedt met vier artikelen aandacht aan diverse doelgroepen. Van jongeren tot ouderen met beginnende dementie. Ook is er aandacht voor verschillende vormen van gedragstherapie: naast 'gewone' cognitieve gedragstherapie staan schematherapie, positieve psychologie en mindfulness-based cognitieve therapie centraal.
Online first: Cognitieve gedragstherapie bij beginnende dementie
Primeur: online first
Voordat het 'echte' nummer compleet gepubliceerd wordt, nu al bijdragen lezen! Het kan vanaf nu in het Tijdschrift voor Gedragstherapie met artikelen en andere bijdragen die 'online first' gepubliceerd worden.
Themanummer Netwerktheorie
Het nieuwste nummer is verschenen
In het vierde nummer van TvG vindt u verschillende fraaie bijdragen. Het nummer opent met een artikel over SOLK. Daarna volgt een artikel over onderzoek naar een vragenlijst over zelfactualisatie. In de rubriek Forum twee bijdragen in de actuele discussie over de vraag of EBP een betere grondslag zou zijn voor verenigingen als de VGCt en VVGT. Tot slot vindt u een boekbespreking over een van de mooiste boeken van de gedragstherapie en een in memoriam.
Over EMDR en over de infestatiewaan
In het nieuwste nummer van Gedragstherapie vindt u weer diverse interessante bijdragen. Het nummer opent met een artikel over EMDR en het schemamodusmodel (zie ook het gratis artikel), en vervolgt met een artikel waarin wordt uitgelegd wat de infestatiewaan is en hoe men daarmee kan omgaan. Verder twee forumbijdragen over cognitive bias modification en twee boekbesprekingen.
Evidence-based practice
Het nieuwste nummer van het Tijdschrift voor Gedragstherapie is een themanummer over evidence-based practice. Hoe evidence-based werken gedragstherapeuten? Hoe komt het dat we vervallen in therapeutische dwaling? Welke instrumenten hebben we om meer evidence-based te werken? Lees het nummer en u komt het allemaal te weten.
Bijzondere bijdragen in het lentenummer
In het nieuwste nummer van Gedragstherapie vindt u twee bijzondere artikelen en drie boeiende boekbesprekingen. In het eerste artikel wordt ingegaan op walging en PTSS, het tweede laat zien dat klinische schemagerichte psychotherapie gepaard kan gaan met een vermindering van klachten bij mensen met ingewikkelde persoonlijkheidsproblematiek.
Feest in het decembernummer
Voor Gedragtherapie is 2017 een heel bijzonder jaar, want in dit jaar bestaat het vijftig jaar. In dit nummer wordt daar op bescheiden wijze aandacht aan geschonken. Daarna volgt een gevarieerde inhoud: een artikel over slapeloosheid, een casus over een fascinerende waan en een overzichtsartikel over zelfrapportage-instrumenten in de forensische psychiatrie. Het nummer sluit af met een recensie over schematherapie.
50 jaar TvG!
De redactie staat graag stil bij het mooie feit dat TvG 50 jaar bestaat. Behalve in het aankomende vierde nummer van 2017 doen we dat op deze website. De redactie is de archieven ingedoken en heeft een selectie gemaakt van eigen favoriete artikelen. Deels zijn deze voor het eerst op deze plek opgenomen. Lees hieronder waarom de redactieleden juist deze artikelen kozen en daarna de artikelen zelf! Wij wensen u veel leesplezier.
Bijzondere artikelen in het septembernummer
In het nieuwste nummer van TvG vier bijzondere artikelen: over de onderliggende mechanismen van dwang; over misofonie (lees het artikel om te weten wat dat is!); een gedragstherapeutische familie-interventie voor patienten met een obsessieve-compulsieve stoornis; en een forumbijdrage over wat te doen als het probleem niet duidelijk wil worden. Zie ook het gratis artikel.
Indrukwekkende ontwikkelingen in het vakgebied
Wie graag tijd besteedt aan het bijhouden van vakliteratuur en het volgen van indrukwekkende ontwikkelingen in de Nederlandse CGT zal veel van zijn of haar gading vinden in het nieuwste nummer van het Tijdschrift voor Gedragstherapie. In de artikelen en een boekbespreking komen nieuwe therapievormen en meetinstrumenten aan de orde, en worden nieuwe facetten van bestaande therapievormen belicht.
Inloggen VGCt en VVGT
Leden van de VGCt en de VVGT loggen in via de site van hun vereniging. Als u op die site bent ingelogd als lid, vindt u daar een button naar het Tijdschrift voor Gedragstherapie.
English
Behavioral Therapy: Journal for Behavioral Therapy and Cognitive Therapy ISSN 0167-7454
Information in English can be found here.